Sporáky

Sporák je základ každej kuchyne. Bez šporáku si život nevie asi nikto predstaviť. Dnes sa využíva už na viacero účelov ako aj na pečenie, varenie, rozmrazovanie či dokonca grilovanie. Dokonca v dnešnom svete sú tu už aj sporáky s programom pripravenie chrumkavej kvalitnej pizze, niektoré sú vybavené aj zabudovanou mikrovlnkou a mnoho ďalších skvelých funkcií. Za každú novú funkciu sporáka si aj priplatíte. No my poznáme aj výborné lacné sporáky.

Druhy sporákov

Ako sme si už spomenuli, sporák je tvárou kuchyne, a preto jeho prvé delenie je na báze umiestnenia. Staršie a bežné sporáky sú voľne stojace sporáky a zaberajú dosť priestoru. Novšie modernejšie sporákyvstavané sporáky do kuchynskej linky. Je to oveľa komfortnejšie, modernejšie a praktickejšie, no bohužiaľ aj cena sporáku sa týmto zvyšuje. Môžme si sporák zabudovať do väčšej výšky a týmto si zvýšiť komfort pri vkladaní a vyberaní jedla.

Šporáky delíme ešte na dôležitejšie skupiny, a to elektrické sporáky,  plynové sporáky a kombinované sporáky. Na všetky značkové sporáky odporúčame používať kvalitný kuchynský riad. Napríklad keramické panvice Tescoma, pomocou ktorých pripravíte chutné a výživné jedlo naozaj rýchlo.

Elektrické sporáky

Výhoda tohto sporáku je lepšie a presnejšie regulovanie ohrevu. Pri týchto sporákoch sa používajú rôzne varné dosky. Liatinové platničky najlacnejšie varné dosky, no nevýhodou je dlhé rozohriatie varnej plochy a dlhé chladenie. Potrebujú najviac energie. Sklokeramická doska je oveľa efektívnejšia ako liatinová platnička. Varná doska je pripravená už za 15 sekúnd a energia sa využíva oveľa efektívnejšie. Kvôli špirále pod sklom dosky je dôležité aby hrniec či iná nádoba, bola vždy aspoň rovnako veľká ako varná doska alebo väčšia. Indukčná doska využíva energiu ohrevu na 100%. Je to spôsobené iným princípom ohrevu. Pracuje na systéme indukcie, teda dotyku. Energiu (teplo) odovzdáva dotýkajúcemu sa hrncu, a preto nevznikajú žiadne straty na energií. Nutná je kúpa špeciálneho riadu s feromagnetickým dnom.

Elektricke sporaky

Plynové sporáky

Sú to lacné sporáky, a teda aj najpredávanejšie. Ešte vždy plynové rúry má väčšina domácnosti. Nevýhodami sú úniky tepla, nerovnomerné pečenie a zlé regulovanie tepla. Často krát plynová rúra aj vysúša potraviny a má slabý komfort. Tieto nevýhodyboli minimalizované  pri plynových sporákoch. Ľudia oceňujú najmä dostatočne rýchly ohrev a nízke celkové náklady.

Kombinované sporáky

Najnovšie a moderné sporáky. Používajú aj plynový aj elektrický systém ohrevu. Komfort pri pečení sa týmto maximalizuje a potraviny sa nevysušujú.

Ako si vybrať správny sporák?

Pri výbere šporáku si nechajte dostatok času na správne premyslenie a dobrú kúpu. Zadajte si kritéria sporáku a to ako cena sporáku, komfort a dizajn sporáku a druh šporáku. V dnešnej dobe sa preferujú kombinované sporáky. Poskytujú rýchly a najmä aj komfortný ohrev či pečenie. Nevysušujú potraviny a preto vám s ich použitím bude aj viac chutiť.
Ak si potrpíte na dizajn vašej kuchyni, tak vám odporúčame jednoznačne  vstavané sporáky do kuchynskej linky. Podľa nich si síce musíte usporiadať linku a kuchyňu, no výsledný efekt pochváli každá návšteva. Taktiež vám tento druh poskytne viac komfortu. Kuchynskú linku si môžte nastaviť do ľubovoľnej výšky, ktorá vám bude vyhovovať a vaše ukladanie potravy bude jednoduché. Ak sa nebudete báť siahnuť do peňaženky hlbšie, tak môžete zvýšiť aj funkcie sporáku. Kto by si nedal domácu pizzu podľa vlastného receptu? Alebo grilované kura, ktoré podľa najnovších senzorov sporák sám upečie. Taktiež pri otvorení dvierok sporáku sa vám môže plech s jedlom automaticky vysunúť. Dnešný svet ponúka desiatky perfektných a pohodlných funkcií, ktoré oceníte vy i každá súčasť vašej rodiny.

Tipy na šetrenie energie sporáku

Ak chcete ušetriť čo najviac financií na platení energie, tak skúste využívať tieto tipy na šetrenie energie priamo v praxi.
1. Vyberajte si hrniec so správnou veľkosťou. Veľké hrnce zbytočne predlžujú varenie a pri malých zasa energia (teplo) zbytočne uniká do ovzdušia.
2. Nikdy nezabúdajte nasadiť pokrievku na hrniec. Varenie bez pokrievky zvyšuje spotrebu energie sporáku až 3-4 krát, čo je veľmi veľké číslo.
3 .Ak je príprava jedla časovo náročná, snažte sa používať tlakový hrniec. Ten vám môže spotrebu energie znížiť až o 50 %.
4. Hrniec nech má rovné dno. Ak by mal vypuklé, zvyšuje sa tým spotreba energia a varenie či príprava jedlá trvá o niečo dlhšie. Šporák vtedy neodovzdáva teplo rovnomerne.
5. Nepoužívajte prehnané množstvo vody. Čím viac vody, tým dlhší ohrev. Čím dlhší ohrev, tým menej vitamínov. Toto zlaté pravidlo sa snažte uplatňovať v praxi a po čase zistíte aj od oka, koľko vody vám na varenie postačí.
6. Sporák zapínajte až vtedy, keď je hrniec bezpečne uložený na varnej doske. Naopak, šporáka vypínajte ešte pred odobratím hrnca z varnej plochy.

Renáta Horvatová odporúča sporák od firmy Gorenje

Pred nedávnom som si zakúpila sporák Gorenje. Splnil moje očakávania. Potrebovala som najmä plnohodnotný časovač, ktorý funguje perfektne. Pečie výborne, jedlo je veľmi chutné. Niekedy mi vadí jeho zvuk, no naopak údržba je jednoduchá. Cena sporáku má veľmi potešila, a preto som si vybrala práve tento perfektný produkt. Taktiež môžem ešte pochváliť multifunkčnosť a dizajn šporáku.

Moderny sporak Gorenje

Najobľúbenejšie značky sporákov: AEG – Electrolux, Amica, Ariston, Baumatic, Beko, Candy, Electrolux, Eurotech, Fagor, Gorenje, Indesit, Mastercook, Mora, Snaige, Zanussi

Vložiť komentár